Lesbos - Grekiskt fågelparadis

 


Turturduvan är ett mycket vanligt inslag på Lesbos

 
 
I maj 2010 gjorde Tomas Petersson och jag slag i saken och styrde kosan mot en av Greklands allra bästa fågelöar - Lesbos. Efter en bekväm flygrutt, bortsett från diverse krångel med ena vingen innan start, så landade vi på Mytilinis flygplats. Under den närmaste veckan (9-16 maj) gjorde vi sedan, med utgångspunkt från vårt hotell i byn Petra, dagsetapper och besökte Lesbos alla omtalade fågellokaler. Vissa var svårare att hitta, andra lättare och några var bara före detta fågellokaler, igenväxta och sorgliga i sin uppsyn. Under veckan fick vi se nästan allt vi hade som mål och uppleva en skön kontrast till det extremt kylslagna vädret som rådde i södra Sverige. 24-30 grader, för det mesta sol och en ibland skön något svalkande vind gjorde vistelsen angenäm. Här kommer en liten rapport, dag för dag, över vår grekiska odyssé genom igenväxta träsk, olivträdsbevuxna dalar  och gamla  grekiska bergsbyar där ordet bred kunde syfta på den vidaste avenyn med en bredd av 200 cm.

Söndagen 9 maj

Efter att ha anlänt Mytilini plockar vi på flygplatsen upp vår hyrbil, en Opel Astra kombi, och styr mot vårt hotell i Petra. Väl framme är det praktiska göromål som att förbereda sig inför morgon dagen som gäller. Sedan i säng och efter den första chocken, och en stunds ( 10 min) tillvänjning, somnar jag gott alltmedan både vedkapen och vedklyven går på högvarv några meter ifrån mig.

Måndagen 10 maj

I 25-27 graders strålande solsken och en lätt svalkande bris från kalonibukten utforskar vi först området kring West river och områdena kring "Inland Lake". Den tidigare så omtalade Kaloni pool är numera ett igenväxt sumphål som kanske tidigare på säsongen kunde erbjuda något matnyttigt!

 
 

Vi fick fina obsar på svarthuvad sparv, som visade sig vara en mycket vanlig fågel här nere. Eksångaren till höger vållade oss först lite problem men i slutet av resan hade vi lärt oss att skilja dess sång och uppträdande från rörsångaren.

 
  Efter att ha kammat in arter som rostgumpsvala, mindre sumphöna, tjockfot, kornsparv och cettisångare m.m. så styr vi kosan några km österut till det stora salinområdet Salt Pans och intilliggande "sheep fields". Här gottar vi oss åt biätare, skäggtärnor, rallhäger, styltlöpare, svart stork och bronsibis bland mycket annat! Titta och njut!
 
 
 

Biätarna var vanliga vilket man faktiskt inte kunde säga om skäggtärnorna. Det verkade som om vi befann oss i slutet av sträcktiden. För varje dag vi besökte Salt Pans var det mindre fågel.

Nedan en del av salinområdet och därunder lite läckra bilder på bronsibis och styltlöpare!
 



 

 
 

 
 

 
 

Efter denna lyckade öppning så bestämde vi oss för att, efter tips från några av alla hundratals trevliga skådare vi mötte, styra kosan någon halvmil norrut till ett område vid sidan av Upper East River för att fresta den första trädnäktergalen (det skulle bli fler senare under resan). Det var nu eftermiddag den första dagen och värmen hade tillsammans med ett för litet vätskeintag börjat kräva sin tribut. Efter lite möda hittade vi rätt väg och det dröjde inte länge förrän vi i eftermiddagssolen kunde njuta av en trädnäktergal sjungande i en buske och sedan hoppande på marken! På bara 10 meters håll så fick jag kämpa med att hålla andhämtningen i schack för att inte skaka allt för mycket - allt medan min EOS 7D smattrade ljuvligt!


De läckra bilderna på trädnäktergalen fick avsluta första dagens bildskörd!

 
 

Tisdagen 11 maj

Vi började dagen med att besöka området kring Petra amfi disco. Här är det framför allt sångare av olika slag som huserar i de buskbeklädda sluttningarna. Fina obsar på svarthakad sångare, rödstrupig sångare och medelhavsstenskvätta blev några av dagens första härliga obsar.


Den rödstrupiga sångaren hade sitt spelrevir precis på rastplatsen.

   
Svarthakad sångare var inte helt lätt att komma nära. När jag hade chansen så kom medelhavsstenskvättan och började bråka med den. Resultatet av  tumultet blev att det var stenskvättan som fastnade bättre på bilden och att jag utbringade en helig förbannelse över nämnda stenskvätta.

Sedan bestämde vi oss för att dra västerut. Första anhalten blev Grand Canyon där vi hängde in stensparv, örnvråk, blåtrast och mellanspett. Det natursköna området ligger precis vid vägen och det dröjde inte länge efter att vi parkerat bilen som obsarna rann in. Efter detta stopp var det dag för den berömda "Isabellakorsningen". Här hittades givetvis Isabellastenskvätta men vi fick även fina obsar på ormörn och en halvtaskig obs på eleonorafalk.


Vyer från Grand Canyon tagna precis från vägen.

 
 

Örnvråk sågs vid Grand Canyon och vid Isabellakorsningen hade vi en fin obs på ormörn. Nedan lite bilder på Isabellastenskvättan.

 
 

 
 

 
 

På vägen mot Faneromeni besökte vi också det gamla, högt belägna, klostret Ipsilou. Här såg vi gulgrå sparv, balkanmes, masktörnskata och minervauggla m.m.

 
 

Gulgrå sparv vid Ipsilou.

Den svarthakade buskskvättan var ingen ovanlig fågel på Lesbos.

 
  På höjden strax innan man kommer ner till Sigri och Faneromeni hade man strategiskt placerat ett rasthus, eller "eating house" som Tomas enväldigt döpte dem till för resten av resan. Detta "eating house" visade sig vara en riktig fullträff. Ett flertal klippnötväckor huserade i branterna strax intill och vid vårt andra besök här hade vi också grymma obsar på rostsparv.

Från vårt "eating house" hade vi fin utkik ner mot Sigri och intilliggande Faneromeni. I branterna huserade klippnötväckor och rostsparvar m.m.

Framme vi Faneromeni såg en hel del i den heta eftermiddagssolen. Purpurhäger, rödhuvad törnskata och medelhavslirorna som sträckte oavbrutet ute till havs var några av arterna. Efter en lång dag var det sedan bara att sätta sig i bilen igen och styra kosan mot hotellet i Petra! Väl där väntade, innan det obligatoriska restaurangbesöket, en kall öl och en väl kyld Ouzo samt lite snack/artutbyte med våra grannar som också var från Sverige.

 
 

Rödhuvad törnskata och grymma obsar på alpseglare var några av dagens många höjdpunkter!

 
 
Slut på del 1

Del 2