Doñana - både öken och våtmark


Inte långt från de sol- glittrande och välbesökta turistorterna vid Spaniens solkust ligger Coto de Doñana och Las Marismas. Längs floden Guadalquivir och dess utlopp i Atlanten ligger ett jättelikt delta och våtmarksområde.

Här, bara några mil sydväst om miljonstaden Sevilla, ligger det som man skulle kunna benämna som ett fåglarnas kungarike. Detta jättelika våtmarksområde, vilket anses vara ett av Europas viktigaste, besöks varje år av naturintresserade från hela Europa som hoppas få se en del av vad området har att bjuda. Det är framför allt fågellivet som lockar. Mängder av hägrar, storkar och änder har här en av sina viktigaste häcknings och övervintringslokaler.



Den vita storken är relativt vanlig i södra Spanien. I närheten av el Rocio kan man vid Palacio del Rey beskåda en trädhäckande storkkoloni.


Paradis för fåglar
Idag är en stor del av Las Marismas, vilket betyder våtmark på spanska, skyddat genom att det gamla kunglig jakt området Coto de Doñana har gjorts om till nationalpark, delvis med Världs- naturfondens hjälp. Eftersom stora delar av det  flera tusen kvadratkilometer stora området helt eller delvis står under vatten så är området ett paradis för vattenälskande fåglar. Förutom de tusentals änder och gäss, som rastar här på sin väg mellan sina vinterkvarter och sina häckplatser, så hyser de väldiga våtmarkerna även stora mängder vadarfåglar, storkar, flamingos och hägrar av olika slag. Det faktum att uppemot tre fjärdedelar av Europas grågäss övervintrar här säger lite om hur viktigt området är som våtmarkslokal. 

 


Många arter rovfåglar
Vänder man blicken uppåt så upptäcker man snart att tillgången på rovfåglar är mycket stor. Den bruna gladan är helt dominerande till antal men även dvärgörn, gåsgam och brun kärrhök finns i stort antal. Med tanke på den rikliga tillgången på föda så är det inte så konstigt att det här häckar 27 av Europas 38 rovfågelarter. En art som hos fågelskådare drar till sig stort intresse är den spanska kej­sarörnen som här har ett av sina få fästen i Europa. Besöker man de torrare sandiga områdena har man god chans att få se några av vår kontinents färggrannaste fåglar: biätare, härfåglar och blåkråkor. Även den vackert färgade blåskatan huserar bland pinjeträden i små eller stora flockar.

 

Det jättelika våtmarksområdet hyser en mängd olika arter hägrar, vadare och änder. På bilden syns en flock flamingos.

Här i den lilla byn el Rocio, endast några mil från Atlantkusten, kan man ta in på något pensionat eller litet hotell, för att sedan bege sig ut på upptäcktsfärd i de omgivande våtmarkerna. Byns utseende, med sina gator bestående av sand, och sina vita byggnader för tankarna till de mexikanska byar man sett i gamla westernfilmer.
Blommande fikonkaktusar är en vanlig syn i Maj månad

 



Vid de torrare sandiga områdena kan man stöta på den praktfulla biätaren. Den lever i kolonier och gräver ut sina bon i den sandiga marken.



I de torrare områdena är ödlor av olika slag ett vanligt inslag.