7/8, Torhamns udde - Björkenäs

Dagen inleddes med tidig revelj. Strax innan fem kom Christer och väckte oss och gick sedan ut för att sätta upp näten. Efter frukost fick vi sedan vara med om lite ringmärkning. Stationschef Rolf Larsson hälsade också på i hopp om att fynda bland näten. Inte särskilt mycket fågel fångades men en lundsångare, som är lite av en subraritet, fastnade till slut.


Christer Herremo mäter, väger och studerar
 fåglarna innan den fjäderlätta ringen åker på.

Efter en andra frukost var det dags för sista etappen på vår resa från väst till öst. En lite kämpig motvind, gropig sjö och min värkande axel fick oss att, efter fika i Sibbaboda, ta beslutet om förkortad resa. I Björkenäs, där undertecknad bor, gick vi iland för sista gången den här sommaren. Härefter återstod bara kajakrengöring och transport till Nytäppet i Matvik där Jensen hade hyrt sin kajak.

På hemvägen diskuterades det hur färden varit och vad som varit bäst och sämst. Dagen på Bockö öster om Karlshamn samt paddlingen i skärgårdarna väster och framför allt öster om Karlskrona, med de många delvis låglänta och ofta betade öarna,  utsågs till resans höjdare.

Hur det blir nästa år står skrivet i stjärnorna men snacket, med det seglande paret på Karön, om Ålands skärgård klingar lite i bakhuvudet när jag tänker tillbaka på vår odyssé genom Sveriges trädgård.

Text och bild: Tony Svensson

 

 

 

 

 Två sångare som ringmärktes.

 


  En ung törnskata poserar framför kameran.


Amiralen ser man lite här och var på sensommaren i kusttrakterna.

 

Slut!