Fågelsommar i östra Blekinge juli-augusti 2018

Kom till östra Blekinge under sommaren 2018 och lär dig mer om fågelfotografering under trivsamma former! Vi kommer att fotografera sydsträcket av vadare och änder m.m, sitta i portabla gömslen och fota rastande vadare och andra arter samt besöka en fågelstation och få se hur man arbetar där m.m.

Under fältkursen får du som nybörjare tips på hur du kan förbättra teknik och få bättre bilder och kunskap om hur du på hemmaplan kan få uppleva mer av fågellivet där du bor. Kursen är riktad till fågelfotografer (allt från nybörjare till de som hållit på ett litet tag) som vill lära sig mer och få ta del av den blekingska sommaren och vad den har att erbjuda i fågelväg.

 

Plats:
Den mesta tiden kommer vi att genomföra fältkursen på Torhamns udde, en av landets fågellokaler där de setts flest arter, och där sommarfotografering av sydsträcket från norra Sverige och den sibiriska tundran är som allra bäst och mest tillgängligt. Här finns också en av de fågelstationer som märkt flest fåglar av mest olika arter i hela landet. Under eftermiddagar och kväll har vi ett underbart medljus och kan fotografera fåglarna som följer kusten söderut, ofta på väldigt nära håll!

Under morgnar och förmiddagar är det antingen Torhamns udde med närhet till Torhamns fågelstation eller någon lokal i närheten på Torhamnshalvön som är förstavalet. Allt anpassas efter tillgång på fågel och önskemål från deltagarna.

Finns det tid och lust åker vi på en skärgårdstur med de lokala skärgårdsbåtarna som trafikerar Karlskrona östra skärgård. Vi försöker skräddarsy fältkursen efter tillgång på fågel/fotomotiv och era önskemål.


Här på "Udda Änne" som är landets sydöstligaste fastlandspunkt passerar mängder av flyttfåglar varje sommar/höst på sin väg söderut. Alla fåglar som ska mot sydväst, bl.a. vadare, änder och tärnor passerar ofta nära land eftersom de, när de passerat udden, svänger av västerut och följer blekingekusten och ner mot skånekusten.
 

Logi:
Vi kommer att bo i en strandnära fullt modern sjöstuga eller i nybyggda fiskarstugor i Sandhamns hamn.
Fiskarstugorna är avsedda för 4 personer och utrustade med trinett med spis, kylskåp och diskho. Duschar och toaletter samt tvättmaskin finns i intilliggande servicebyggnad.Det är självhushåll som gäller och endast logi, ej mat, ingår i priset. Ica-affär finns några hundra meter från hamnen och i hamnen finns även en restaurang med alkoholrättigheter.

Vi bor i Sandhamn, bara ett stenkast från Torhamns by och någon kilometer från Torhamns udde.
 

När:
Fältkursen genomförs 26-29 juli samt 2-5/8 då sydsträcket redan har varit igång flera veckor (se länk till datumtabell vid bokning längre ner på sidan).
   

Pris:
Kostnaden är 2700 kr . I priset ingår logi, kursguidning, fågelstationsguidning, lån av portabla gömslen, transporter från samlingspunkt Sandhamns hamn (hämtning kan anordnas för de som kommer med tåg/buss). Det kan också finnas möjlighet att få låna utrustning som komplement till den egna fotoutrustningen (t.ex. teleobjektiv till Canon och Nikon)

I priset ingår ej mat, kostnad för eventuell skärgårdstur eller andra personliga utgifter.

Har du tillgång till eget fordon och kan tänka dig att använda detta och bidra till skjuts av deltagare vid de transporter vid gör så utgår 30 kr/mil som dras av på priset.

   

Att ta med/utrustning:
Sängkläder, eventuell mat om man inte vill inhandla på plats, systemkamera med minst 300 mm tele eller telezoom och övriga fototillbehör som stativ (Finns 1-2 stativ att låna för gömslefotografering - Är det flera som inte har med eget så får vi turas om.) Det går att fotografera från gömslena utan stativ men det blir lite jobbigare.

Tänk på att ta med hyfsat varma kläder! När det är 15-20 grader på landbacken så kan det vara och kännas betydligt kallare här längst ute i havsbandet (Förra sommaren satt jag med tjock fleecetröja och vindtät jacka men småfrös ändå ute vid Udda Änne när jag fotograferade sydsträcket på eftermiddagarna och kvällarna).
 

Tänk på att det är betydligt kallare längst ute i havsbandet än bara några hundra meter längre uppåt landbacken även på sommaren!
 
Att förbereda för dig som nybörjare:
För att vi inte ska behöva lägga en massa tid på att ställa in kameror och leta efter inställningar i menyer och på knappar så ska du som nybörjare lägga lite tid i förväg på att läsa manualen och testa inställningar på din kamera. Alla som anmäler sig kommer därför att få ett dokument som går igenom de allra viktigaste och grundläggande inställningar som du behöver behärska att ändra på din systemkamera. Lägg lite tid tillsammans med manualen och lär dig dessa. Väl ute i fält kommer vi att ha nytta av dessa inställningar och vi går igenom när och hur man använder dessa. Lyckas du inte hitta eller lära dig allt så rekommenderas att ta med sin manual på kursen.
 
   

Om kursledaren Tony Svensson:

Jag har genom åren (började fotografera på allvar i slutet av 80-talet) lett många studiecirklar i ornitologi och fotografering m.m. Fotograferandet har även resulterat i många tidningsartiklar och bilder om djur och natur i diverse lokaltidningar samt magasin. Säljer bilder genom Azote bildbyrå och genom mitt eget företag Pelican Fototjänst. Bilder har främst sålts till websidor, publikationer/rapporter och böcker. Har länge varit verksam i styrelsen för Karlskrona Ornitologiska Klubb som bl.a. driver de två fågelstationerna Torhamns fågelstation och Utklippans fågelstation. Arbetar deltid som klasslärare och lägger resten av tiden på eget fotograferande och egen verksamhet.

Blogg om djur och natur i östra Blekinge

Hemma i trädgården har jag varje vinter en rejäl vintermatning för fåglar. Det blir en del bilder härifrån när det inte finns tid och ork att ge sig ut på längre eskapader.

 


Anmälan:

Anmälan till kurserna görs via mail eller telefon senast 3 veckor före aktuell kurs.

 

Kurstider och kontaktuppgifter

Här hittar du sommarens utbud av de kurser jag arrangerar samt kontaktuppgifter.

 

Bildspel
Bildspelen till höger visar lite sommarbilder från Torhamnshalvön.

 

 

Här är ytterligare en samling sommarbilder från Torhamns udde.