Fjärilar och fåglar i östra Blekinge - Fältkurs 2018

Kom till östra Blekinge under sommaren 2018 och lär dig mer om fågel- och fjärilsfotografering under trivsamma former! Vi kommer att fotografera sydsträcket av vadare och änder m.m, sitta i portabla gömslen och fota rastande vadare och andra arter. Vi gör en eller flera nattliga utflykter för att se och fotografera nattfjärilar och mitt på dagen besöker vi någon/några lokaler för att fota dagfjärilar och andra insekter.


 

Under fältkursen får du som nybörjare tips på hur du kan förbättra teknik och få bättre bilder och kunskap om hur du på hemmaplan kan få uppleva mer av fågel- och fjärilslivet där du bor. Kursen är riktad till fotografer (allt från nybörjare till de som hållit på ett litet tag) som vill lära sig mer och få ta del av den blekingska sommaren och vad den har att erbjuda i fågel- och fjärilsväg.
 

Plats:
Den mesta tiden kommer vi att genomföra fältkursen på Torhamnshalvön och Torhamns udde, en av landets fågellokaler där de setts flest arter, och där sommarfotografering av sydsträcket från norra Sverige och den sibiriska tundran är som allra bäst och mest tillgängligt. Här finns också en av de fågelstationer som märkt flest fåglar av mest olika arter i hela landet. Under eftermiddagar och kväll har vi ett underbart medljus och kan fotografera fåglarna som följer kusten söderut, ofta på väldigt nära håll!

Under morgnar och förmiddagar är det antingen Torhamns udde med närhet till Torhamns fågelstation eller någon lokal i närheten på Torhamnshalvön som är förstavalet med tillgång till flera fina naturreservat. Allt anpassas efter tillgång på fåglar och fjärilar och önskemål från deltagarna. Även fotograferandet av allahanda nattfjärilar kommer att ske på någon lokal på denna vackra halvö.

Finns det tid och lust åker vi på en skärgårdstur med de lokala skärgårdsbåtarna som trafikerar Karlskrona östra skärgård. Vi försöker skräddarsy fältkursen efter tillgång på fotomotiv och era önskemål.

 

 

Här på "Udda Änne" som är landets sydöstligaste fastlandspunkt passerar mängder av flyttfåglar varje sommar/höst på sin väg söderut. Alla fåglar som ska mot sydväst, bl.a. vadare, änder och tärnor passerar ofta nära land eftersom de, när de passerat udden, svänger av västerut och följer blekingekusten ner mot skånekusten.

Logi:
Vi kommer att bo i en strandnära fullt modern sjöstuga eller i nybyggda fiskarstugor i Sandhamns hamn. Fiskars
tugorna är avsedda för 4 personer och utrustade med trinett med spis, kylskåp och diskho. Duschar och toaletter samt tvättmaskin finns i intilliggande servicebyggnad.Det är självhushåll som gäller och endast logi, ej mat, ingår i priset. Ica-affär finns några hundra meter från hamnen och i hamnen finns även en restaurang med alkoholrättigheter.

Vi bor i Sandhamn, bara ett stenkast från Torhamns by och någon kilometer från Torhamns udde.


Utrustning att ta med:
Sängkläder, eventuell mat om man inte vill inhandla på plats, systemkamera med minst 300 mm tele eller telezoom och övriga fototillbehör som stativ (Finns 1-2 stativ att låna för gömslefotografering - Är det flera som inte har med eget så får vi turas om.) Det går att fotografera från gömslena utan stativ men det blir lite jobbigare. Macroobjektiv är bra men en telezoom med bra närgräns eller ett normalobjektiv/normalzoom eventuellt kompletterat med mellanring/försättslins fungerar också bra för fjärilar. För nattfotograferingen fungerar ofta den inbyggda blixten mycket bra. Denna kombinerad med någon form av diffusor ger riktigt bra nattbilder. Även någon form av ficklampa/pannlampa rekommenderas.

Tänk på att ta med hyfsat varma kläder och bra skodon t.ex. gummistövlar! När det är 15-20 grader på landbacken så kan det vara och kännas betydligt kallare här längst ute i havsbandet (Förra sommaren satt jag med tjock "fliströja" och vindtät jacka men småfrös ändå ute vid Udda Änne när jag fotograferade sydsträcket på eftermiddagarna och kvällarna). Även nätterna kan ju som bekant vara kyliga och fuktiga även på sommaren.
 

Vi kommer att få se mängder av nattfjärilar som vi lockar till oss med
lakan och lampa. Den inbyggda blixten fungerar oftast mycket bra för
fotografera de små liven. Glöm inte bra kläder för aktiviteten och termos
för varm dryck!

Att förbereda för dig som nybörjare:
För att vi inte ska behöva lägga en massa tid på att ställa in kameror och leta efter inställningar i menyer och på knappar så ska du som nybörjare lägga lite tid i förväg på att läsa manualen och testa inställningar på din kamera. Alla som anmäler sig kommer därför att få ett dokument som går igenom de allra viktigaste och grundläggande inställningar som du behöver behärska att ändra på din systemkamera. Lägg lite tid tillsammans med manualen och lär dig dessa. Väl ute i fält kommer vi att ha nytta av dessa inställningar och vi går igenom när och hur man använder dessa. Lyckas du inte hitta eller lära dig allt så rekommenderas att ta med sin manual på kursen.
 
 
Pris:
Kostnaden är 2700 kr. I priset ingår logi, kursguidning, fågelstationsguidning, lån av portabla gömslen, transporter från samlingspunkt Sandhamns hamn (hämtning kan anordnas för de som kommer med tåg/buss). Det kan också finnas möjlighet att få låna utrustning som komplement till den egna fotoutrustningen (t.ex. tele- och macroobjektiv till Canon och teleobjektiv till Nikon)

I priset ingår ej mat, kostnad för eventuell skärgårdstur eller andra personliga utgifter.

Har du tillgång till eget fordon och kan tänka dig att använda detta och bidra till skjuts av deltagare om det behövs vid de transporter vid gör så utgår 30 kr/mil som dras av på priset.

 Dagfjärilsmätaren på bilden är fotograferad med den inbyggda blixten
och ett billigt normalobjektiv med mellanring. Många av bilderna på
nattfjärilar i bildspelet nedan är tagna med inbyggd blixt som fungerar
bra för denna typen av bilder.
När:
Fjärils- och fågelkursen genomförs under 19-22 juli.
 
 

Om kursledaren Tony Svensson:

Jag har genom åren (började fotografera på allvar i slutet av 80-talet) lett många studiecirklar i ornitologi och fotografering m.m. Fotograferandet har även resulterat i många tidningsartiklar och bilder om djur och natur i diverse lokaltidningar samt magasin. Säljer bilder genom Azote bildbyrå och genom mitt eget företag Pelican Fototjänst. Bilder har främst sålts till websidor, publikationer/rapporter och böcker. Har länge varit verksam i styrelsen för Karlskrona Ornitologiska Klubb som bl.a. driver de två fågelstationerna Torhamns fågelstation och Utklippans fågelstation. Arbetar deltid som klasslärare och lägger resten av tiden på eget fotograferande och egen verksamhet.

Blogg om djur och natur i östra Blekinge

Hemma i trädgården har jag varje vinter en rejäl vintermatning för fåglar. Det blir en del bilder härifrån när det inte finns tid och ork att ge sig ut på längre eskapader.

 

Anmälan:

Anmälan till kurserna görs via mail eller telefon senast 3 veckor före aktuell kurs.

 

Kurstider, priser och kontaktuppgifter:

Här hittar du sommarens utbud av de kurser jag arrangerar samt kontaktuppgifter.

 

Bildspel

Bildspelet till höger visar lite sommarbilder och är ett litet smakprov på vad vi kommer att fotografera under fältkursen.

Och här är ytterligare lite blandade bilder.